Sätt en siffra på ditt nätverkande

Höll i releasen av boken ”Det är jag som äger Carnegie”, Ekerlids förlag i förra veckan.

 

Välbesökt event av både kultur och näringsliv i coola Tändstickpalatset i Stockholm där Carnegie dessutom har en historia. Framsidan på boken är porten på Västra Trädgårdsgatan 15….

Releasens framgång bestod alltså av inslag av både storytelling, budskap (intervjun med författarinnan) och bra mix av nätverk. Dessutom bra försäljning av böckerna från förlagets sida. Alla nöjda och glada och det generella omdömet var ”va bra mingel det blev”.

Ja, kan inte annat än att hålla med, men får en liten klump i magen av ordet mingel. Varför låter ordet mingel så oprofessionellt? Är det för att inte sätts siffror på vad ”bra mingel är”? Bra mingel är subjektivt, oftast ett omdöme från de/dom som fått med sig en intressant kontakt att utveckla. eller att ”mingelprerssen” varit där och förevigat.

Men visst går det att sätta siffror på mingel. Som arrangör finns oftast (….) både ett syfte och ett mål med varför man artar ett event, oavsett storlek.  Och det gäller ju även dig som deltagar. När du tackar JA till att närvara ta en funderare på varför du tänker gå. Vad är ditt syfte? Tre nya visitkort i fickan? Up-date med gamla kontakter? Bara synas, visa att ”I’m still around”? Oavsett anledning, sätt upp ett mål innan – då är allt mätbart. Och då kan ordet mingel få lite bättre status, i alla fall i min ordakademi.

 

Nätverk – försäljningens DNA

Försäljning är A & O i affärer, det vet de flesta. Och att framgångsrik försäljning bygger på bra relationer är ingen nyhet! Kioskvältefaktorn på det uttalandet är låg. Ändå missar många att nätverk är nyckeln till framgångsrik försäljning.

För det första. Trist nog anses attvara säljare som inte lika ”riktigt” jobb. Inte som typ, producent, programmerare, frisör, sjuksköterska, direktör… ja ni fattar. Att nätverka, eller mingla som det kallas i folkmun då det oftast ska ske efter arbetstid och gärna över alkohol, är inte heller ansett som en superseriös sysselsättning. En kindpuss hit och en Rotary lunch dit!!

Det ger inga affärer…

Men JO!

Bra relationer har alla förutsättningar att bli långvariga. Bara de underhålls och tas om hand.

En relation till en person du litar på kan göra att du köper mer (om du är på den sidan) eller säljer bättre, om du befinner dig på säljsidan!

Du är trogen en leverantör som du vet att du kan lita på, och dessutom kanske gillar för att relationen funkar. Lojalitet!!

Tänk själv – hur ofta byter du tandläkare? Eller bank? Eller för den delen Frissa? Funkar relationen orkar du inte göra någon förändring. Och varför skulle du?

Samma gäller i affärer. En fet telefonbok är minst lika viktig, om inte viktigare, än en fet plånbok, för framgång nå i business. ’It’s whom you know – not what you know’.

Ta nätverkandet på allvar om du har en säljande roll, professionellt som privat!

Idag är vi alla prostituerande i någon form. Vi måste sälja oss själva, och de produkter och tjänster vi representerar, och det gäller inte bara oss konsnulter, och traditionella säljare. Från vd-nivå till ”golvet” – från revisorer och apotekspersonal som traditionellt bara väntat på att telefonen ska ringa, eller stå bakom kassan och ta betalt för några Alvedon. Försäljning berör ALLA som har, och är beroende av relationer till andra människor.

Ta nätverkandet på allvar. Var strategisk, planera, underhåll och utveckla.

Ut och rör på er, Sätt på radarn och se till att lägga in minst ett par timmes nätverkande per vecka i marknadsplanen. Annars fortsätter nätverkande att vara ”skämmigt” och något som ske minglandes och vinglandes efter jobbet!

Skärpning – event är mer än en hobby!

Läste en intressant artikel i Metro idag. Inte särskilt intressant ur perspektivet att ett event kan ge karriären en skjuts, eller att event är bra för att bygga sitt varumärke.

Det vet nog de flesta vid det här laget. Relationsmarknadsföring är faktiskt ett väl etablerat område inom dagens alla marknadsföringskanaler.

Nej, artikeln fångade mitt intresse utifrån perspektivet att ett event, ja det kan vem som helst fixa till. Gärna vid sidan om de ordinarie arbetsuppgifterna. Det är bara att ringa och boka en lokal, fixa några bundsförvanter att bolla idéer med och ja, såklart, fundera på att kanske ha ett syfte och en tanke med själva eventet…..

Sen är det bara att pröva sig fram, börja i liten skala och träna på kollegor och kunder för kick-offer eller nätverkande frukostseminarier.

Trött jag blir… inte konstigt att event har bubbel och ballongstämpeln över sig.

 

Vem är det som tror sig kunna bygga trovärdiga varumärken och starka affärsrelationer genom möten och event utan någon som helst tidigare erfarenhet? Att utnyttja kunder och kollegor för att öva och pröva sig fram, och dessutom ta av deras värdefulla tid, för att de ska vara försökskaniner för företagets väg till framgång. Det är direkt oproffsigt.

Varför inte ta in proffs, rådfråga de som kan och vet hur budgetering, marknadsföring, framförhållning och förhandlingar går till inom mötesbranschen?

Respekt för andras yrkeskunnighet vore på sin plats. Sluta glorifiera och tro att vissa yrken är mer en hobby, än jobb byggda på lång kunskap och gedigen erfarenhet.

Typexempel är författaryrket, ja även hotell och inredningsbranschen. Visst när många en dröm om att skriva en bok, öppna ett hotell eller fixa ett event. No big deal liksom…

Men inte sjutton får vi för oss att öppna en bank, eller för den skull sätta ihop en marinexpedition, utan att rådfråga någon för lite expertis på resan.

nebuchadnezzar_68371649

Leve digitalt – i hängmattan i alla fall.

IMG_2797

Förra veckans inlägg till trots, om det hektiska livet i sommar Sverige för oss som brinner för personliga möten, vill jag ändå ge en eloge åt det digitala nätverkandet. I alla fall när vi är off duty och vilar upp oss på klippor och stränder, eller försöker i alla fall.

LinkedIn måste ha all time high nu under semesterveckorna när vi alla kompenserar datorns nedkoppling med den alltid snällt fungerade smarta mobilen. Aktiviteten i mina digitala nätvet verkar ha fått solsting, eller är det så lätt att bakom de fjäderlätta molnen klicka i namn vi perifert känner igen bland ”People you may know”?

Och jag tackar snällt ja till att ingå i de olika personernas nätverk, följa dem på Twitter, Instagram eller t o m gamla hederliga Facebook.

BARA vi redan har en relation i real life – att vi träffats tidigare. Nätverk är kvalitet och inte kvantitet – även digitala sådana.

Lite intressant att studera folks beteende så här i icke arbetsveckor.

Bland appar och mail håller vi oss uppdaterade och får koll på vad för nya skills alla runt om kring oss skaffar sig, inte bara fysiska erfarenheter när vi rullat ur hängmattan, utan de mer konkret intellektuella erfarenheter som i alla fall många av mina kontakter i arbetslivet fyllt ut sina digitala LinkedIn cv:n de senaste veckorna.

Och jag med om jag ska vara ärlig… Nog har det adderats någon bortglömd erfarenhet och smugit sig in ett mindre uppdrag som förtjänar sin plats i min Profile.

Genomsnittspersonen pillar på, eller med, sin mobil var 6:e minut, så det är nog en bra idé att låta redigerarfingrarna jobba lite från solstolen. Det är inte fel om erfarenheterna och kontakterna sticker ut lite extra i det digitala rummet när höstens utmaningar snart knackar på.

Det är ju nu vi har (ja, eller ska ha åtminstone) tiden att läsa igenom vad det egentligen står på våra och andras digitala profiler.

Network 24/7!

Har placerat mig själv på en ö i södra skärgården och fördriver dagarna med båtturer, goda måltider och familjehäng. Så nice, och så underbart.

Men, trots denna avkopplande miljö är jag där… och fingrar på min mobil eller ”padda”. Vad händer där ute i den större världen som jag kanske går miste om? Vilken sportaktivitet gäller för ”häng” och nätverk denna veckan? För det är slående vad det sker aktiviteter för alla som vill nätverka att umgås runt, även såhär mitt i den gamla industrisemestern.

Själv lämnade jag Almedalen för en dryg vecka sedan, proppfull av intryck, kontakter, idéer och inspiration OCH med en längtan efter avkopplande och nedkopplade dagar i solstolen. Men det går inte att öppna en tidning eller sajt utan att mötas av flashiga bilder på ”dom som var där”, exklusiva intervjuer med sommarlediga VD:ar som uttalar sig från sitt sommarparadis, som bara råkar ligga i närheten av en större Bjärehalvösk tennisturnering, eller på öar runt etablerade seglingsregattor (finns numera på både ost och västkusten) eller på ”Näset” där i en liten skånsk förort världsklasshästar  visar upp sina färdigheter.

Eventen avlöser, och kolliderar med varandra. Och alla som vill synas och nätverka gör sitt bästa för att vara på plats. Ett, i mina ganska outröttliga värld, ganska intensivt flängande land och rike runt. Tänk själv, från politikerna i Almedalen, till tennisbollarna i Båstad, via lite segel runt kobbar och skär, golfbollar lite här och var och allt för jakt i Jämtland i slutet av månaden. Blanda sen in lite yogafestivaler i Värmland, några nästan bankrutta musikevent till nästa månads Pride-festival.

Privatlivet då? För ovan aktiviteter klassas väl som arbete, ingår liksom i jobbet. Nätverk är viktigt, och syns man inte finns man inte, sägs det ju. Ändå hinner vi  med att kindpussa och rosé-skåla på bryggor och trädäck, besöka några svenska attraktioner för barnens utbildning, och slutligen tända grillen för att instagramma om den ultimata sommarkvällen?

På något sätt får vi ju in våra ”statusuppdaterade” semestrar i våra aktiva agendor. Känns på något sätt enklare när kvällarna är långa och klädseln mer leisure, och dagens sommarpratare laddas ju smidigt ner och lyssnas på när det är dags för dagens motionspass.

Jag bara undrar när ska vi ska hinna läsa alla de där böckerna som inköptes i juni för att njutas i den avkopplande solstolen gungandes i takt med tvätten som långsamt blåser sig torr på tvättlinan?

bild

Få det att hända

Min Almedalssejour för den här gången går mot sitt slut och i eftermiddag väntar färjan med transport mot huvudstaden. Ganska lagom då Visby för första gången bevisat att det kan regna på ”ön” och mina fötter är trötta efter många steg på kullerstenarna.

Men, Vilka dagar!

Almedalen går inte att beskriva för någon som inte varit här. Det har många vittnat om de senaste dagarna. I mitt stora näringslivsnätverk har många vågat sig hit för första gången i år, och samtliga som delgett mig sina tankar är imponerade… sen varierar omdömen från Kiviks marknad och cirkusfestival till högaktningen för öppenheten och mångfalden av  trovärdiga seminarier och möten. Får se hur nästa år blir, valår… Då kommer ALLA att vara här.

För egen del har dagarna varit fantastiska. Massor av nya intressanta kontakter, stora som mindre möjligheter till  uppdrag och samarbets- konstellationer och, om jag ska tro på allas iver för min nätverks handbok – Förför & Berör, kommer den att sälja som smör i sommarsolen.

Nu är det bara upp till mig att implemetera – make it happen.  Visitkorten får inte bli liggande i fickorna och fodralen, de utlovade kontakterna om luncher, möten och eventuella samarbeten måste vara mer än tomma ord och social artighet. Nu börjar det riktiga Almedalsjobbet, faktiskt redan på färjan tillbaka. Ska passa på att sortera in alla nya kontakter och skicka en liten sommarhälsning.

Och det gör jag till er också. Njut av sommar, nära och kära  och grillningen så hörs vi till kräftorna.

Almedalen

Almedalen – du sköna nätverksMecca

Ett varmt och soligt Visby bjuder alla tillresande (de flesta bofasta verkar ha flytt ön och hyrt ut sina bostäder till astronomiska ersättningar) på multipla möjligheter till nya möten och utveckling av nätverk.

I allt vinglande och minglande blir jag så glad när jag ser att bakom ligger en vilja och ambition att nätverka, på riktigt. Det byts visitkort, det taggas på digitala medier och det introduceras till höger och vänster. Här tas nätverk på allvar, och my God vad det ger effekt. Den egna visitkortshögen krymper i takt med alla nya som liknar lutande tornet i Pisa. Nu gäller det bara att följa upp…..

Roligast är att trots att de lockande seminarierna är utmärkta mötesplatser, så är det runt Donners plats, Vinäger  och Hästgatan som alla verkar röra sig. En salig blandning av  finansmän, lobbyister, kommunikatörer och politiker (alltid med en pressis i hälarna) cruisar upp och ner och trots den fokuserade blicken verkar det alltid finnas tid över för att scanna in – ser jag någon jag bör hälsa på, ….

Och denna ocean av seminarier – bra, inspirerande och givande, fyllda av hållbarhet och kanske lite för stora paneler. Saknar debatterna – de är svåra att få till med paneler stora som fotbollslag….

donnerska_almedalen

Inspirerande kontorsflytt

kontorsflytt

Har flyttat kontoret lite längre söderut under e närmaste fjorton dagarna. Det glimrande indigoblå Medelhavet delar min uppmärksamhet med datorns sterila tangentbordet där mina lilafärgade naglar far fram. Och jag sitter utomhus, i en tunn tunika och det är varmt, och ljust…..

Lyx, ja ! Absolut. Och vilken inspiration. Längesedan jag spenderade så mycket tid på att fundera ut strategiska utvecklingsmöjligheter för nätverkandets vara eller vara, över en helg. Vardag som helgdag, det är bara kul att jobba. Inspirationen har fullständigt överväldigat, framförallt mig själv. Jag är en stor förespråkare av att  miljöombyte utvecklar, inspirerar och engagerar. Och ger ro, visst pockar dammsugaren på lite uppmärksamhet för att få bort de värsta sandkornen, men den kan vänta till lite senare, detsamma med middagen spelar det någon roll om den äts vid 7 eller 10 ikväll?

I morgon bitti är det möte inne i Palma. finns möjlighet till en  eventuell utvidgning av min verksamhet, absolut inte med någon direkt anknytning till dagens verksamhet men ”it’s all about networking”. Och som mitt favorituttryck är – you never know what tomorrow brings…

Här är allt möjligt och det gillar jag. Stort som smått. Samtidigt som det är jolleregatta på havet seglar just nu en vacker 100-fotare majestätiskt förbi med kolfiberseglet vajande i kvällsbrisen.

(English) An English Version?

To write or not to write, an English version, that is my big question right now. Having launched my book “Förför & Berör” – network & events enhances both people and their businesses; I am now debating with myself whether or not to write an upgraded version in English. My Swedish publisher is just very Swedish and says the competition is too harsh, to say the least. So if I am to do it, it’s up to me to struggle through the Anglo-Saxon world of publishers and literary agents. An interesting summer project combined with  my normal professional life.

Anyway, time will tell if I’ll become a published author in English or not. My big mission for summer 2013 is to vacuum the market for what’s been published so far on the subject already.

Or what do you feel?  Is your feeling there’s a desperate need for a hands on handbook with great tips on how to enhance your social skills and become a professional networker, and on top of it getting to know the clues to really seducing events for your clients?

Do let me know, and I’ll keep you posted on my success.

hand

En blick säger så mycket mer än 1000 ord!

vindens riktning

Fastnade i eftermiddags i en gammal  Pocast sänding där den engelske skribenten A A Gill  intervjuades om både det ena och det andra. Det jag fastnade direkt för var inte hans ovilja att Twittra med förklaringen att ”I write for a living – why should I write for free?”. Nej  jag reagerade snarare hans på hans ovilja till Twitter för att han ansåg att Twitter förminskar vår världsbild. Och visst har han lite rätt i det…Det som det oftast twittras om, eller så följer jag uppenbarligen  helt fel personer, är av ganska liten betydelse för det stora hela. Tankar vi har i stunden om spelarna förmåga (eller oförmåga) i en pågående fotbollsmatch eller vad fredagskvällen ska bjuda på för kulinariskt.

Inte helt sökt kommer jag då in på att vi idag faktiskt formar omvärldens bild av oss själva medhjälp av alla digitala medier. I morse satt jag och filade på min profil till en av de större talarförmedlingarna och slogs av hur imponerande den säljande presentationen lät, efter att ha pekat på några historiska höjdpunkter i min yrkeskarriär och beskrivit mig själv som en inspirerande och kunnig föredragshållare. Shit, nästan så jag skulle vilja hyra in mig själv!!

Detsamma gäller profilen som vi själva skapar på LinkedIn, eller när vi plitar ihop ett CV. Skulle vara intressant att höra en rekryterares syn på den skriftliga presentationen jämfört med den person han/hon sedermera träffar.

Och nu tjatar jag om det igen, men det är ju först vid det fysiska mötet som sanningen blir verklighet. Det är först när jag står där på scenen och pratar om nätverkandes betydelse som publiken kan utvärdera om jag egentligen är en inspirerande talare. Eller om jag bara med ordets makt lyckades få till en riktigt säljande presentation.

Eller om LinkedIn profilen kanske bara var en välpolerad fasad av akademiska meriter och yrkesmässiga höjdpunkter. Bakom profilen dolde egentligen  en vilsen varelse som inte vet varken fram eller bak.

Utan personliga möten vet vi inte sanningen – en blick säger faktiskt så mycket mer än 1000 ord!

(English) It’s all about NETWORKING

As of today the English version of this blog will be updated on a fairly frequent basis.

Looking forward to meeting you all.

Brinner för Personliga mötet

Sammanfattning av mitt föredrag på Advokatsamfundet idag – inför framtidens advokater.

Länk »»

Vårda dina kontakter – du har dom för livet, och blir inte av med dom.

It’s not WHAT you know, it’s WHO you know – ett känt talessätt som dessutom är  sant. Nätverk är viktiga och som jag hörde en av talarna prata om på Resume’s Talangforum i morse – 2000 kontakter i telefonboken är bolagets bästa, och viktigaste, strukturkapital.

Jag tjatar om mina nätverk men kontakter är värdefulla och även om det krävs en aktiv handling och personligt engagemang (läs – tid) för att upprätthålla, och utveckla sitt nätverk så är det långsiktigt det enda rätta

Digitala nätverk till ära, men det är som statusuppdateringar – kort nyhetsvärde – och sen… och sen … och sen…. nytt nytt nytt!

Att ge en ”like” må vara ett sätt att visa sitt engagemang, visa att man finns och ”tycker”  men så mycket mer beständigt avtryck ett telefonsamtal, eller ett personligt möte, ändå ger.

Hälsa på alla på vägen upp – du träffar dom garanterat på vägen ner.

Min-stora-familj

Min stora familj, del av mitt stora nätverk!

FÖRFÖR & BERÖR I HÄNGMATTAN I SOMMAR

 

Sommaren närmare sig och avkopplande stunder i hängmattan hägrar.

Hjärnan är mer receptiv när den kopplar av i sköna miljöer, så varför inte ge dina kunder, leverantörer och medarbetare en inspirerande bok att njuta och lära i sommarsolen.

Förför & Berör

”nätverk och event utvecklar människor och affärer

är en hands-on handbok för dig som vill utveckla dina nätverk till än mer långvariga och trovärdiga relationer. Samtidigt får du tips om hur Ditt företag skapar intressanta arenor för möten och nätverk.

Beställ på hello@eyemeetings.se

Pris 250:- inkl moms.

10 % rabatt vid beställning av10 ex. el fler.

.

Krogen vår nya TV-soffa!

vitsippor

Stockholm Media week som drar igång på onsdag skriver i sin annonsering att ”live” helt enkelt är grunden i den nya kommunikations-arkitekturen. Att vi behöver live-aktiviteter att samlas kring för att referera och utveckla det vi upplevt när vi sedan ses i hissen eller vid kaffemaskinen. Så sant så sant och fysiska mötet är live-upplevelsen, professionellt som privat.Det är ju inte så ofta familjen samlas i tv-soffan en måndag kväll länge.

Är det kanske därför vi i allt större utsträckning söker oss ut på krogen, uteserveringen, baren? Det pratas om lågkonjunktur och sämre tider… yes, men det märks inte på Stockholms restaurangliv. Nästan oavsett veckodag är det fullt fullt fullt på de flesta av innerstaden krogar.

Min tro är att när vi nu kan konsumera tv och radio efter egen demand, då är krogen vår nya mötesplats.

Där får vi;

– underhållning – går ju  att sneaklyssna på lite andra samtal vid borden bredvid om det tryter med ämnen  vid egna bordet..

– inspiration – alltid någon klädsel, detalj, eller avsaknaden av den som är kul att titta och inspireras av.

– njutning, ja oftast i alla fall, om inte maten är helt förfärlig. vinet brukar ju ändå hålla måttet, framförallt nu när den ljusa rosé-vinsäsongen står för dörren.

– bekräftelse, alltid någon  som ser att du varit där, eller

– så kan jag alltid referera till besöket och att jag nu sett insidan på X bar, när jag träffar kollegorna vid kaffemaskinen på kontoret imorgon.

Tänkte själv ge mig ut med maken till någon trevlig rutig duk ikväll, behöver lite surr & liv efter helgens avkopplande dagar bland vitsipporna på ön i skärgården.

Hoppas vi ses!

Nätverk går inte att ärva

Efter en vecka i norra Indien inser jag betydelsen av nätverk även för att ett land ska fungera. Under varenda ett av alla våra studiebesök runt om i Jaipur och Delhi har ordet nätverk dykt upp. Inte en gång, utan många gånger, flera gånger. Av expat svenskar såväl som av lokala indier. Betydelsen av nätverk kan inte nog understrykas.

Nätverk är fysiska, nätverk är det personerna som skapar. Ett nätverk är ditt. Ett nätverk går inte att ärva. Du kan introducera, och bli introducerad till nya människor men det är bara upp till vederbörande att ta till vara mötet och chansen att utveckla relationen.

Det gäller även de som är födda in i vissa nätverk, utan personlig touch och insats blir det inte mycket över för långvariga relationer. Ge av dig, för att kunna ta av andra.

Själv kan jag bara konstatera att det nätverk som nu fördjupats mellan oss 10 som rest och upplevt denna sista vecka tillsammans, det slår alla intryck och företagskontakter, och det vill inte säga lite.

P1030706

Indien är en relationsekonomi

Indiska-natverk

Nätverk är viktigt här i Indien.

Lärde mig det när vi var på besök på Svenska Ambassaden och andremannen beskrev Indien som en  relationsekonomi, ja egentligen är hela  Indien ett relationssamhälle.  Och indier vill bara göra affärer med dem de litar på, med dom de har förtroende för, så det gäller att vara aktiv och ut och träffa människor om businessen ska ske i Indien. Ja säkert i ganska många länder.Vem vill göra affärer med någon de inte kan lita på?

I vilket fall som är nätverk otroligt betydelsefullt  för indierna, och som andremannen också underströk så är det  viktigt att underhålla sina relationer med dem, annars blir det sura…. Det gäller att ringa eller ha någon form av kontakt gärna ett par gånger i veckan.

Riktigt så ofta kanske vi svenskar/skandinaver behöver höra av sig för att underhålla våra professionella nätverk, men underhåll är viktigt.

Med ett stort nätverk kan man nämligen som svensk chef i Indien enkelt fixa fram en levande elefant till ungarnas barnkalas.

Ett möte säger mer än miljoner bokstäver

Delh-traffic

Jag är på studieresa i Indien med ett gäng kvinnor som jag tidigare gått en managementkurs med..

Närmare bestämt är vi i Delhi, eller New Delhi som det officiellt heter. Ett Delhi som vimlar av människor, mellan 16-22 miljoner – ingen vet riktigt. , bilar ,ca 7 miljoner, och möten av alla de slag.

Trafiken är galen – vi är nära att krocka hela tiden, tror JAG i alla fall. Men chauffören är skicklig och navigerar vant mellan moppar, motorcyklar rickshaws och filbyten är något otydligt när 3 filer snabbt över går i 6, utan att bredden på vägen har ändrats.

Chaufförens skicklighet kan jag inte beskriva, hur många bokstäver jag än använder – det måste upplevas. Att uppleva något går inte alltid att återberätta för någon som inte deltog i det upplevda ögonblicket. Som när den lille indiern på cykel kom förbi vårt guest-house, med kärran på släp och levererade grönsaker till hotellets värdinna. Eller när vi tränar våra magmuskler i skrattattacker som ingen skulle först som inte är närvarande.

I ett möte upplever du något som inte går att återgå korrekt för de som inte var närvarande. Det personliga mötet är unikt för det berör alla sinnen, samtidigt.

Nätverk utvecklar både DIG och Din Business

Vad glad jag blir, måhända är jag mer känslig, men oj vad ordet nätverk kommer upp i många olika sammanhang nuförtiden.

Igår var jag på SACC (Swedish American Chamber of Commerce) stora Executive Women Conference i Stockholm. 250 kvinnor som lyssnade på hur vi ska skapa tillväxt i olika former, genom ledarskap, genom värderingar och genom att ha koll på både vår egen och företagets ekonomi. Ganska självklara saker men ibland behövs det en liten påminnelse om det självklara.

Som med nätverk…. ordet nätverk, och innebörden och betydelsen av det dök upp oavbrutet.  Och visst är nätverk viktiga för karriärens framfart. Det som gladde mig var att nätverk framhävdes som viktigt på ALLA  nivåer. Det finns en konstig, förutfattad mening, om att nätverk bara är bra och viktiga för de unga, att det bara att de som är nya på arbetsmarknaden som behöver nätverk. Icke sa nicke – nätverk behövs på alla nivåer och i alla åldrar. Även chefer måste nätverka för att utveckla sina relationer.

Att nätverka är en ledaregenskap och den bästa vägen att skapa trovärdiga relationer som förhoppningsvis utvecklar din business. Och jag lovar att jag träffade många spännande personer igår. Det är dock inte säkert att någon av dessa nya relationer leder till något annat  än att jag fick inspiration och ett ett spännande möte, som utvecklar mig som person.

Kom ihåg att nätverk utvecklar inte bara din business, nätverk utvecklar också DIG.

EWC

Vårda den feta telefonboken

En fet telefonbok är så mycket mer värd än en fet plånbok.

Jag syftar självklart inte på den gamla telefonkatalogen med lövtunna sidor som efterlämnade en gråaktig hinna av trycksvärta på fingrarna när man idogt letade efter en person i font 6.

Nej jag menar den moderna lilla pryl som surrar och piper i var mans hand, väska eller byxficka och där en stor del av livet numera både härbärgeras och hanteras. MOBILEN !

Idag när vi har all information samlad digitalt blir vi så sårbara när den lilla mobilen är på villovägar. Det är inte så mycekt värdet AV mobilen som värdet I mobilen som vi sörjer.

Översatt till mitt språk betyder detta att oftast finns hela ditt nätverk bland alla telefonnummer och e-mailadresser som samlats under KONTAKT-ikonen på mobilskärm.

En borttappad telefon är så klart både tråkigt och jobbigt, men oftast inte av den primära anledningen till att vi har en telefon idag – att ringa på.

Nej, en bortsprungen mobil innebär att vi är helt nollställda på kontaktuppgifter om vi inte backat up registret i datorn, vilket kanske många av oss har…. Eller?

Vårt nätverk blir viktigare och viktigare och att ha direktaccess till betydelsefulla personer inom vår bransch och affärsverksamhet är faktiskt mer värt än att ha en stor påse pengar på banken. Eller kanske tom en väg dit.

Och eftersom vi inte kan några telefonnummer utantill längre, den biten har vi sedan länge out sourcat till mobilen, blir både det sociala och professionella livet ganska tomt när mobilen inte är inom armlängds räckhåll.

Sååååå;

Regel 1: Slarva ALDRIG bort din mobil. Regel 2: uppdatera ditt kontaktregister FREKVENT. Regel 3; Backa ALLTID upp ditt register!!

Mingla är inte synonymt med att nätverka

Jag gillar inte att mingla, får jag höra titt som tätt när jag pratar om nätverk. Men inte sjutton är mingla samma sak som att nätverka? Kan  förvisso vara en introduktion till en nätverkskontakt, men att nätverka är för mig är att ha en agenda, att ha ett syfte med varför man vill prata med eller träffa en viss person.

I mingelminglet på invigningar och premiärer är det sällan läge att prata affärer, däremot kan det vara kul och trevligt att återknyta en kontakt med någon man kanske inte sett på länge, eller kanske inte ens kände sedan tidigare.

Vi måste göra nätverkandet till en del av vår profession.  Bli proffsiga på att jobba både på våra nätverk och inte blanda ihop nätverkandet med det enbart sociala, och väldigt trevliga, minglandet.

Rose-frossa

Göra gott – för vem?

Jag har förmånen att få vara delaktig Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv. Pontus var en inspirationskälla, en visionär och en administrativ katastrof. Vi kompletterade varandra, jag stod för logistiken och execution, Pontus för  idéerna under vår tid på Veckans Affärer.

Nu är jag engagerad i den stiftelse som vill driva vidare de frågor Pontus brann mest för, mångfald, hållbarhet och jämställdhet. 16 september delar vi ut ett pris till en person som jobbat/jobbar aktivt för att framöver skapa ett mänskligare näringsliv. I morse hade vi en workshop på Bianchi Café och vilka spännande idéer som sprudlade. Ett 10-tal härliga kreativa personer som passerat revy både i nutid, och dåtid, i mitt yrkesverksamma liv sprutade ur sig vinklar av både högt och lågt, och vitt och brett, perspektiv på hur vi ska nå vårt mål.

Att få börja dagen med en god espresso, smöriga croissanter och lyssna på hållbarhetspecialisten Alice Bah (som ska moderera seminariet i september), Sife’s Ola Ahlvarsson, Eva Swartz, Bonniers Sara Öhrvall som är några av eldsjälarna bakom stiftelsen gör såååååå gott. Inte bara i vår strävan att försöka skapa  ett mänskligare näringsliv, utan också för ett mänskligare liv för mig personligen.

Det är mitt eget ansvar att bidra, att ta ansvar – Alla kan göra skillnad.

Mitt löfte för att bidra till ett mänskligare näringsliv är först och främst att inte döma någon efter ålder utan ta hänsyn till den expertis och erfarenhet varje ålder – ung som äldre besitter.
IMG_2186

Boksignering, kundmöten & föredrag

booksigning

Ingen inskolning här inte, nu är det full fart efter avkopplande påskledighet, även om ett litet nyhetsbrev och ett antal fakturor slank iväg under förra veckan.

Denna veckan ska 250 Förför & Berör signeras för att sedan hamna i goodiebagsen för EWC – Ececutive Women Conference – som SACC NY (Swedish American chamber of Commerce i New York) ordnar i Stockholm nästa vecka. Nu på fredagmorgon, på ett frukostmöte i MPIs (Meeting Professionals International) regi (mycket förkortningar här…), håller jag föredrag om Förför och Berör på Rica Hotel i centrala Stockholm. däremellan ett antal spännande kundmöten som jag hoppas utvecklas till verkliga mötesplatser där jag får ha ett finger eller två med i arrangemanget.

Spännande vecka och som sagt,  you never know what tomorrow brings!

Så det lätt blir fel.

are-pask-2013

Jag brinner för det personliga mötet. Inte jämt, inte alltid men generellt kan många konflikter undvikas genom det personliga mötet.

Framförallt i affärer.

Åter i tjänst efter skön påskhelg i fjällen hör jag omkring mig hur spetsiga och vassa e-mail far runt i rymden och levererar felaktiga budskap. Eller i alla fall tolkas inte budskapen av mottagaren på det sätt som var avsändarens avsikt. Resultat – två affärskompanjoner som är irriterade på varandra.

Missförstånd och felaktiga tolkningar hade enkelt kunnat undvikas om de två herrarna bara lyft på luren och pratat. Kanske tom träffats och rett ut oklarheterna. E-mail och text meddelande i all ära, men se upp och tänkt en extra gång – skriftlig kommunikation är så lätt utsatt för feltolkningar